گامی به سوی تحقق رؤیای 110 سبز!

    همه‌ی ایرانیان می‌توانند محیط بان شوند …

مدیریت بر ابعاد گوناگون، متنوع و پیچیده‌ی محیط زیست ایران، آن هم در قلمرو پهناوری که دست کم از 216 کشور جهان بزرگتر است؛ می‌طلبد تا از اهر‌م‌هایی فراتر از سازوکارهای حکومتی برای پایش بایسته‌ و به روز آن سود جست. یکی از آن اهرم‌ها، مشارکت همه‌ی انسان‌هایی است که دل در گرو این خاک مقدس دارند و برای آبادانی‌ و سرافرازی‌اش می‌خواهند که مؤثر باشند. امکانی به نام 110 سبز، شاید پاسخی سزاوارانه باشد به این مطالبه‌ی به حق برای آنهایی که دوست دارند تا نبض طبیعت ایران، چون پوم تاک نبض قرقاول‌های باغ گیاه‌شناسی نوشهر، همواره کوک باشد و پرتپش …

110 سبز

    ماجرا شاید برگردد به سه چهار سال پیش، یعنی: پنجم آبان 1389؛ زمانی که نگارنده توانست از یک شماره تلفن سبز رونمایی کند که 24 ساعته پاسخگوی هموطنان عزیز داخل و خارج از کشور بود تا از مشکلات، تخریب‌ها، بی‌قانونی‌ها و تجاوز به عرصه‌های طبیعی در جای جای پهنه‌ی 165 میلیون هکتاری ایران گزارش و خبر ارایه کنند. البته آن 110 سبز، هیچ ربطی به سازمان حفاظت محیط زیست در آن زمان نداشت! بلکه محصول اراده‌ی یک مدیر دلسوز در رادیو اینترنتی ایران صدا بود که مثل هر فرآیند دیگری در این مملکت، عمر پایداری‌اش متناسب با عمر مدیر مربوطه بود! یعنی: پس از آن که برنامه‌ریزان رسانه ملّی بدون هیچ دلیلی، برنامه پرطرفدار گفتگوی داغ سبز را قطع کردند، آن پیامک سبز هم عمرش را داد به هزاران نوای ناشناخته در کهکشان راه شیری و تمام …
امّا آن آرزو، همچنان و همواره در نزد محمّد درویش داغ ماند، تا اینکه معصومه ابتکار دوباره به پردیسان بازگشت و معلوم بود که نگارنده می‌پنداشت، اینک بهترین زمان برای زایش و رونمایی از یک شماره تلفن سه رقمی است تا در هیبت یک اورژانس محیط زیستی، هموطنان بتوانند بلافاصله گزارش‌ها و خبرهای خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به یگان‌های حفاظت و بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام داشته و آنها را از وقوع یک تخلف، یک آتش‌سوزی، یک شکار غیر مجاز، یک آلوده‌کننده‌ی قانون‌شکن، یک تجاوز به عرصه‌های طبیعی و یا – خدای ناکرده – یک مأمور متخلف آگاه سازند و بدین ترتیب، شمار پایشگران طبیعت ایران از رقم هفتاد میلیون نفر بگذرد.
با این وجود، با کمال شگفتی و تأسف دریافتم که موانع دیوانسارلارانه و اعتباری متعددی وجود دارد که ظاهراً سرعت تحقق این آرمان را آشکارا به تأخیر می‌اندازد. افزون بر آن، آفتی به نام «جلسه»! هم مجال نمی‌دهد که گاه مدیران ارشد سازمان برای راه‌اندازی این سامانه‌ی 24 ساعته و ضروری چند گام بلند برداشته و در این فرآیند به تفکر و برنامه‌ریزی بپردازند. تا اینکه دیروز، سیزدهم اردیبهشت 1393، فرصتی دست داد تا بی‌پرده با احمد علی کیخا، معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست به گفتگو نشسته و از او بخواهم تا خود وارد میدان شده و برای راه‌اندازی 110 سبز، چند گام بلند بردارد. ایشان هم با جدیت و صمیمانه پیشنهاد نگارنده را پذیرفت و گفت: حاضرم تا از بودجه معاونت محیط طبیعی، تمامی اعتبار لازم برای راه‌اندازی این سامانه را فراهم سازم و با تمام وجود برای راه‌اندازی‌اش اعلام آمادگی کرد.
امیدوارم از امروز و با توجه به برداشته شدن سد اعتباری از سوی دکتر کیخا، شاهد شمارش معکوس برای راه‌اندازی این تلفن سه رقمی پاسخگو باشیم که می‌تواند برگرفته از اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، 150 باشد.
به امید آن روز؛ روزی که سازمان حفاظت محیط زیست، به جای دو هزار یا سه هزار محیط بان، هشتاد میلیون محیط بان و ایران بان داشته باشد.
آمین …

17 فکر می‌کنند “گامی به سوی تحقق رؤیای 110 سبز!

  1. imtish

    همین چند وقت پیش به خودم گفتم اگه یه مشکل این شکلی پیش اومد باید به 110 زنگ بزنیم یا آتش نشانی!:)
    حالا معلوم نیست کی راه اندازی میشه؟

  2. مریم

    ببخشید خودمونی گفتم حواسم نبود
    دم شما گرم آقای درویش

  3. ناظر خارجی

    آقای درویش شما گمان میکنید که مشکل محیط زیست کشور با 110 حل میشود؟
    متاسفانه ساده انگاری مسائل پیچیده از خصوصیات جوامع توسعه نیافته است.
    شما 110 را فعلا فراموش کنید و بفکر 115 باش که محیطبانها در حالت کمای معیشتی هستند.

  4. مه لقا کاشفی

    با سلام
    اول کسانی که به تلفن جواب می دهند باید دغدغه محیط زیست داشته باشند و نگویند ای بابا حالا اگر یک درخت و یا یگ پرنده را بزنند اتفاقی نمی افتد . ضمنا در مورد پلنگ که در اثر تصادف با کامیون کشته شده قطعا شماره پلاک انها در پلیس راه موجود است . می توان انها را شناسائی کرد و با توجه به زمان عبور جریمه و یا برخورد نمود .

  5. رنجبر

    سلام آقاي مهندس
    خسته نباشيد. اميدوارم اين خط تلفن راه بيفتد و به گزارشات واصله، هم توجه و رسيدگي شود. چرا كه ما شاهد تخريب هاي زيادي در عرصه طبيعت، مخصوصا مراتع، هستيم ولي حتي با وجود گزارشات كو گوش شنوا وچشم بينا در ادارات منابع طبيعي استان ها؟!!! و ما مي مانيم و خوردن حسرت مراتعي كه به زمين هاي كشاورزي درجه چند تبديل مي شوند و خاك هايي كه شسته مي شوند و گياهان بومي كه از دست مي روند. موفق باشيد

  6. imtish

    دوستان عزیز طبق قانون جاذبه (گرانش نه!)من همیشه این اعتقاد را داشته ام و دارم که روی هر چیزی که تمرکز کنیم همان چیز را بدست می آوریم پی بهتره بجای اینکه روی تخریب محیط زیست به این صورت تمرکز کنیم که جلوی آن را بگیریم که باعث تخریب محیط زیست خواهد شد به این فکر کنیم، تمر کز کنیم ، صحبت کنیم ،سمینار بگذاریم و و و، که محیط زیستی پاک و زیبا داشته باشیم چه کنیم که مانند بسیاری از کشورهای پیشرفته به محیط زیست احترام بگذاریم و آن را به فرهنگ تبدیل کنیم نه اینکه روی تخرب شدن محیط زیست با احساس انزجار روی حوادث تلخ در این مورد تمرکز کنیم
    با این اوصاف حتی نام این قسمت وبسایت هم باید از مهار بیابان زایی مثلا به زیبا سازی محیط زیست تغییر پیدا کند
    خواهش می کنم اگر واقعا به محیط زیست علاقه داریم خودمان آن را با افکار مریض خویش نابود نکنیم
    جناب آقای محمد درویش عزیز لطفا شما هم توجه کنید
    !

  7. مسعود شیرعلی پور

    با عرض سلام و ادب خدمت شما جناب آقای درویش
    بنده از مدتها قبل و از روزی که روباه دست آموز یک پیرمرد خلخالی را در سال 1388 ناجوانمردانه کشتند ، با شما آشنا شدم . خبر آن پیرمرد را بنده در سایت شخصی خلخال درج کردم و شما هم به نقل از منبع در خبرگزاریها منتشر کردید .
    بگذریم . سایت شخصی که بنده راه اندازی کردم به مهمترین و اصلی ترین سایت شهرستان خلخال تبدیل شده است و این سایت غیر دولتی و غیروابسته در طی سالهای گذشته کارهای زیادی در راستای همه چیز و از جمله محیط زیست انجام داده است .
    و اما این بار از شما طلب کمک داریم .
    به احتمال زیاد خود شما هم مستحضر هستید که نیمه های خرداد ماه جاده خلخال – اسالم تبدیل میشود به بهشت ایران و دقیقا در همان زمان که اوج حضور مسافر در خلخال است ، فصل رویش شقایقهای وحشی این منطقه است و متاسفانه و این شقایقها با حضور حداکثری مسافران از گوشه گوشه ایران ، بصورت کاملا وحشیانه ای تار و مار و قلع و قمع میشوند و طی سالهای اخیر با وجود اطلاع رسانیهای مکرر در سایت خلخال و ارائه پیشنهاد به ادارت محیط زیست هشتپر و تالش ، این روند همچنان ادامه داشته و با تداوم این شرایط ، بیم نابودی نسل این شقایقها در این ناحیه و حذف زیبهای این شقایقها در این منطقه میرود .
    این منطقه دقیقا در مرز بین خلخال و هشتپر قرار دارد و ادارات محیط زیست هم کم اهمیت هستند .
    لذا از شما استدعا داریم در این فرصتی که تا این ایام باقی مانده ، در این خصوص به ما کمک کنید و اگر راهکار خاصی به نظرتان میرسد به ما کمک کنید و اگر خود سازمان میتواند بصورت موثر وارد عمل شود ، از این کار دریغ نکند ، چرا که در این موقع از سال از همه جای ایران در این جا حضور دارند و شقایقها به طرز فجیعی قلع و قمع میشوند .
    لازم به ذکر است ما سالهای گذشته اقدام به طراحی شعار زیست محیطی کرده و در سایت درج کردیم تا همشهریان آنرا چاپ کرده و به شیشه ماشینها بچسبانند ولی زیاد موفق نبودیم .
    با تشکر فراوان
    مسعود شیرعلی پور
    مدیر سایت خلخالیم
    کارمند بانک مرکزی تهران
    کارشناس مهندسی کامپیوتر
    دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی مالی
    09124771908

  8. امید

    ممنون ازین که وقت گذاشتین برای حضور در اسفراین . یه نکته خوبی که شما نسبت به بقیه دارین این بود که پاور پوینت خودتونو به راحتی در اختیار دیگران می کذارید و این یعنی حرف و عمل شما کاملا یکی است . گاهی بعضی از اساتید ادعای انتشار علم دارند و در عمل این طور نیست . خوشحالم که انسان هایی مثل شما در ایران زندگی می کنند .

  9. امیر

    جناب آقای درویش
    شما اینک در مسندی و موقعیتی هستید که خواسته یا ناخواسته چشمان زیادی نظاره گر اقدامات شماست . نیک می دانید که لشگر عظیمی از افراد دوستدار و علاقمند محیط زیست در بطن جامعه هستند که منفعل و بی خاصیت گوشه ای افتاده اند.که در صورت ساماندهی مناسب نیروی انسانی و منابع مالی فروانی به فعل در خواهد امد.چراجهت ارزیابی نیروهای موجود ساماندهی انها فراخوان ثبت نام اینترنتی نمی کنید ؟ (برای ازمایش تهران را تست کنید|)چرا جبهه سبز محیط زیستی همگانی در کشور راه نمی اندازید.؟خیلی خیلی ها نمی دانند چطوری و از کجا و با کیا در حفظ حراست از محیط زیست همکاری کنند.درنگ جایز نیست زمان بسرعت میگذرد مطمئنا شما و خانم ابتکار بعدا چنین فرصتی نخواهید داشت.

  10. امیر پریزاد

    درود بر استاد
    اگر خاطرتان باشد این مطلب را چندی پیش برایتان بازگو کردم فرمودید مرجع ؟
    وزیر نیرو با تاکید بر مرگ دریاچه‌های هامون، ارومیه، گاوخونی و بختگان گفت: طی سال‌های گذشته در ساخت سد افراط کردیم.
    http://www.sarzaminjavid.com/news/812.html

  11. حامد بیدل

    این نظر خصوصی است. با سلام. این نظر من ارتباطی با این نوشته شما ندارد. ضمن عذرخواهی از این موضوع خواستم پیشنهادی رو مطرح کنم.
    همون طور که مطلع شدید و چند بار لینکی از تقویم محیط زیستی که گرداوری کرده ام رو در قسمت نظرات وبلاگ شما درج کردم (به سبب آشنایی بیشتر محیط زیستی ها با سایت شما که از اون طریق به تقویم سایت بنده سر بزنند)
    پیشنهاد دارم که این تقویم یا گاهشمار به صورت کامل در کتابچه ای توسط سازمان محیط زیست و از طریق حمایت شما چاپ شود.
    لطفا اگر زحمتی نیست از طریق ایمیل یا وبسایت بنده نظرتون رو بفرمائید.
    با تشکر از شما

  12. حامد بیدل

    با سلام پیرو مکاتبه الکترونیکی قبلی به شما ایمیلی زدم که پیش از ملاقات بررسی بفرمائید. به:
    [email protected]
    ایمیل شامل فایل هایی از گاهشمار مناسبت ها است.

  13. مهدیه میرناصری

    سلام . خدا قوت من به دنبال نظرسنجی شبکه زیست محیطی کشور هستم نه تو سایت سازمان چیداش کردم نه این جا. ممنون می شم کمکم کنید تا 15 خرداد زمان زیادی نمونده. باید زودتر نظرم رو بدم

  14. سلمان

    با سلام خدمت شما استاد گرامی و با تشکر از دیدگاه جنابعالی جهت تلاش مستمر همه مردم در جهت حفظ محیط زیست٬ با توجه به روند کند حاکم بر کار تحقیقاتی و علمی و اجرایی از توان نیروهای کارشناسی و کارشناسی ارشد مستقر در پاسگاههای محیط بانی به خوبی استفاده نمی شود. ذیل توجهات حضرت حق برای جلوگیری از آنچه در طول تحصیل وکار آموخته ایم دستوری بفرمایید تا بتوانیم برای کشورمان مثمر واقع شویم.

  15. بازتاب: مهار بیابان زایی » بایگانی » برای بانویی که هنوز می‌تواند محیط زیست ایران را نجات دهد!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.