برای بررسی معضل آلودگی هوای تهران، چند سال زمان لازم است؟!

شهر تهران دارای آب و هوای متغیر و ناسالمی است. فراوانی ماشین‌های گوناگون متحرک و ثابت که با صرف نفت و بنزین خود اکسیژن هوا را گرفته و به گاز کربنیک تبدیل می‌نماید بر مسئله بدی آب و هوا افزوده است.”
جملات بالا متعلق به یادداشتی در روزنامه اطلاعات است که بیش از 53 سال پیش، یعنی در 28 آبان 1336 نگاشته شده است.
نگرانی‌ای که 9 سال پس از آن منجر به برپایی نخستین سمینار بررسی آلودگی هوای تهران در 15 آذر 1345شد.
منتها از آن سال تاکنون، ظاهراً هنوز دارند بررسی می‌کنند! نمی‌کنند؟

مؤخره:

– روايت ناصر كرمي از 10 اشتباه كميته اضطرار را هم حتمن بخوانيد!

جنگلهاي عزير تا آمدن باران بايد بسوزيد از دست ما كاري ساخته نيست! – محمد خسروشاهي

38 فکر می‌کنند “برای بررسی معضل آلودگی هوای تهران، چند سال زمان لازم است؟!

  1. ابوطالب ندري

    http://www.parkgolestan.blogfa.com

    درود بر شما
    با عکسهای جدید از اتش سوزی جنگلهای جعفر اباد گرگان به روز هستم .
    اتش سوزی به نزدیکی جنگل سمارو ( سمه رود ) روستای آهنگرمحله ( روستای من ) رسیده.
    از شما بزرگواران که دوستدار محیط زیست و جنگل و … هستید با توجه به اینکه استاندار گلستان فرموده اند که بیایید، از نزدیک ببینید و حتما هتل و … هماهنگ کرده اند ، تشریف بیاورید و خود از نزدیک هم اتشی خاموش کنید و هم بهتر و کارشناسی تر از نزدیک به میزان خسارت و … پی ببرید و مدیران سخت کوش ما رو ! اینقدر زیر نگیرید.
    یا هو …

  2. miri

    آلودگی هوای تهران سالی ۲۰ هزار قربانی می ‌گیرد
    تاریخ درج خبر -1389:09:21
    آمار قربانیان آلودگی هوای تهران بیش از کشته ‌های جنگ ۸ ساله با عراق است و هر فرد مقیم تهران، به ‌خاطر آلودگی هوا، ۹ سال زودتر می ‌میرد.
    سایت خبرآنلاین: از آن زمانی که یکی از نمایندگان مجلس گفت سالی ۱۶ هزار نفر بر اثر تنفس هوای آلوده تهران، سوار نعش کش می‌شوند، ۲ سال گذشته، هوا آلوده‌تر شده و روزهای تعطیلی بیشتر، ولی کسی کاری نکرده. اگر کسی هم به‌دنبال اجرای طرح جامع کاهش آلودگی هوای تهران برود، می‌بیند که اصلاً آن طرح به یاد هیچکس نمانده، چه برسد به این‌که اجرا شده باشد.
    حالا دیگر عادی است که ایستگاههای سنجش کیفیت هوا، هر روز اعلام کنند وضعیت از هشدار گذشته و به اضطرار رسیده است. حشمت‌الله بسطامی مدیر روابط عمومی شرکت کنترل کیفیت هوا گفته است، سالی ۹۰ میلیون سال از عمر شهروندان بزرگترین شهر کشور در آلودگی هوا، کم می‌شود. یعنی هر فرد ۹ سال زودتر خواهد مرد اگر در تهران باشد. آمارهای مسئولان شهرداری می ‌گوید آلودگی هوای تهران، تلفاتی بیش از جنگ ۸ ساله ایران و عراق داشته است.

  3. miri

    خب پس با این حساب باید گفت. باش تا صبح دولتش بدمد، که این هنوز از نتایج سفر است. اگر ما 53 سال پیش با ان جمعیت کم تهران وبالطبع مقدار خودروی کمتر، مسکن کمتر که در زمستان وسایل گرما زا استفاده کنند و…..مسئله الودگی هوا داشته ایم. اکنون که وضع ازدحام جمعیت و خودرو به مراتب خیلی بدتر است.و تازه مسئله تحریمها به ان اضافه شده، (تولید بنزین غیر استاندارد ) را 53 سال پیش نداشتیم.داشتیم ?

  4. miri

    ما مشاور محیط زیستی شهردار تهران برای نخستین بار زبان به انتقاد از دولت گشوده و سیاستهای ویرانگر عدم آگاهی رسانی به شهروندان و پنهان نگاه داشتن اخبار مربوط به کشنده بودن وضعیت هوایی تهران را به انتقاد گرفته افزود: در چند سال گذشته موضوع آلودگی هوا را امنیتی کرده و آن را اعلام نکرده اند و تمام مدت گفته اند که سیاه نمایی نکنید و الان در حالی این آمارها اعلام می شود که مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا می تواند با جانباختگان جنگ هشت ساله قابل مقایسه باشد

  5. مسعود

    بیش از 53 سال پیش !؟
    پس از احساس خطر نه سال طول کشیده تا فکری شروع شود و 53 سال است که فکری نشده …

  6. آرش حبیبی

    کاملا موافقم ما از قدیم اینکاره بوده ایم کمتر یک دهه بعد بزرگترین اشتباهات منجر به آلودگی هوا انجام شد گاز کشی به تهران و به جای آن که گاز و گازوییل را در مناطق غیر شهری تبدیل به برق کنند و تمیز به شهر انتقال دهند گاز و گازوییل را به تهران کشیدند و تهران تبدیل شد به یک نیروگاه بزرگ حرارتی که دود بالا می دهد

  7. محمد درویش نویسنده

    و البته بزرگترين اشتباه اين بود كه عملا همه ي تسهيلات را به تهران منتقل كرده و تهران را به مهاجرپذيرترين شهر ايران و خاورميانه بدل كردند. آن هم بدون برخورداري از يك سيستم حمل و نقل ريلي و همه گير.
    درود بر آرش حبيبي عزيز.

  8. محمد درویش نویسنده

    به ميري:
    همان طور كه پيش تر هم نوشتم: متوسط عمر درگذشتگان تهراني در سال گذشته به 49 سال و 4 ماه كاهش يافته است! از اين فاجعه بارتر چه مي خواهيد؟!

  9. محمد درویش نویسنده

    به ابوطالب ندري:
    به محض دريافت دعوت نامه از استاندار محترم خواهم آمد رفيق! دفعه ي پيش كه آمديم و سه ساعت پشت در اتاق شان منتظر نشستيم و دست آخر خودشان را رونمايي نكردند به ما كه نكردند! كردند؟

  10. محمد درویش نویسنده

    درسته … بايد همه به مصوبه مجمع تشخيص مصلحت نظام گردن نهيم.
    تهران ردپاي اكولوژيكي اش مدتهاست كه پرشده و طاقت اين سرزمين براي تحمل چنين انبوهي از مردمان آزمند و پرمصرف به سرآمده است.
    درود …

  11. سیمین

    پس به عنوان Role Model (نمي تونم معادل فارسي خوبي براش پبدا كنم) موسسه تحقيقات جنگل ها و مراتع كشور (و محققين محترم و دوستدار محيط زيست آن، از جمله جناب آقاي محمد درويش)اعلام كند كه براي جلوگيري از آلودگي تهران به شهر ديگري نقل مكان مي كند!
    و نيز سازمان حفاظت محيط زيست كشور و كارشناسان حافظ محيط زيست آن!

  12. محمد درویش نویسنده

    به واقعيت درستي اشاره فرموديد …
    يكي از مؤلفه هاي كاهنده كارايي سرزمين در وطن آن است كه فاصله ژرفي بين سلوك رفتاري اغلب ما با سخنان و شعارهاي زيبامان وجود دارد!

  13. سیمین

    باور كنيد اگر تغيير پايتخت رخ دهد نه تنها شهر زيبا و دوست داشتني تهران جاني دوباره مي گيرد بلكه خطه سرسبز شمال هم (كه آخر هر هفته پذيراي خيل عظيمي از تهران نشين هاي عزيز ولي بي توجه به محيط زيست هست) مي تواند نفس راحتي بكشد!

  14. محمد درویش نویسنده

    البته نبايد براي حل مساله در جايي، مساله اي ديگر در جايي ديگر آفريد!
    حقيقت اين است كه كفگير در اغلب سرزمين هاي ايران به ته ديگ خورده و به دشوار بتوان براي شهري جديد با جمعيتي بيش از يك ميليون نفر محلي را يافت.
    تصورش را بكنيد كه فقط چند هزار نفر تاكنون به شيراز در تابستان امسال منتقل شده اند و متوسط بهاي اجاره خانه در آن ديار چه جهش رعدآسايي كرده است.
    استان هاي كرمان، آذربايجان شرقي و غربي و اردبيل، سمنان، قم، قزوين، خوزستان، بوشهر، هرمزگان، سيستان و بلوچستان، اصفهان، مركزي، همدان، يزد، خراسان جنوبي و شمالي و رضوي و … در بحراني ترين شرايط خود به سر مي برند و به شدت با محدوديت منابع آبي يا آلودگي هاي ديگر مواجه هستند.
    حقيقت اين است كه كشوري كه توان استحصال آب سالانه اش 130 ميليارد متر مكعب است، بايد براي مديريت حداكثر 60 ميليون نفر برنامه ريزي كند و نه بيشتر!
    درود …

  15. سیمین

    و شهري هم كه توان گنجايش ؟ نفر را دارد بايد براي ؟ نفر برنامه ريزي كند نه بيشتر (يعني 13 ميليون و 300 نفر همراه با رشد 140 درصدي)
    علامت سوال ها را شما رقمشان را مي دانيد! من بلد نيستم!
    در حال حاضر ممكن است از روش هاي اجباري موفق شوند عده اي را از تهران به شهرستان ها خارج كنند (آن هم با تشويق هائي تبعيض آميز)ولي از جذابيت هاي تهران براي كاهش ورود به آن چيزي كم نشده است. فكر مي كنيد آنها پس از مدتي كه فرزندانشان به سن درس و مدرسه رسيدند، بر نمي گردند!
    طي همين چند ماه گذشته خيلي از همكاران من كه از داشتن امكانات كافي براي تحصيل فرزندانشان و خيلي موارد ديگر نااميد شدند خانواده هاي خود را به شهرهاي تهران (بيشتر)، اصفهان و اهواز و شهرهاي ديگر منتقل كردند!
    فكر مي كنيد اگر كيفيت سوخت هم عالي شود آيا با اين جمعيت و رشد آن و با اين تعداد خودروها و رشد آن،آلودگي هوا كمتر مي شود؟ اگر كم شود چقدر كم مي شود؟ مطمئن باشيد با عالي كردن سوخت، به يكي ديگر از جذابيت هاي تهران براي افزايش جمعيتش افزوده مي شود و ديگر هيچ! (اين بدان معني نيست كه نبايد كيفيت سوخت عالي شود، برداشت اشتباه نشه)
    به هر حال دوستداران محيط زيست عزيز لازم است به راه حل اساسي “جابجائي پايتخت” بيشتر توجه نمايند تا به راه حل هاي كوتاه مدت ديگر!
    شهرهاي ديگر ايران هم افزايش جمعيتشان 140 درصدي نيست و مي توان شهري مناسب براي اين منظور پيدا كرد! (نمي دونم شايد قبلا” صحبت از بروجرد بود اگه اشتباه نكرده باشم)
    و همچنين اصلا” لازم نيست دولت در يك شهر متمركز گردد.
    با اينترنت و فاكس و غيره ديگه نيازي به تمركز در يك شهر نيست. همون هيات وزيران در يك شهر جمع باشند كفايت مي كنه.(البته به نظر من)البته جلسات هيات دولت هم كه در حال حاضر چرخشي است در شهرهاي مختلف.
    وزارت نفت مي تواند بيايد جنوب و مثل قبل در شهر اهواز متمركز شود.
    سازمان حفاظت از محيط زيست هم كه هر جا برود كه صاحبخانه است!

  16. محمد درویش نویسنده

    سهند جان
    ممنون كه يادآوري كردي …
    ناصر كرمي بي شك از سرمايه هاي فرهنگي و علمي محيط زيست ايران است.
    درود …

  17. محمد درویش نویسنده

    به سيمين:
    يك قانون نانوشته آن است كه همه دوست دارند سطح رفاه زندگي و محيطي را كه در آن زيست مي كنند ارتقا دهند.
    به همين دليل است كه در بين تهران نشين هاي از ما بهتران، كم نيستند افرادي كه بار سفر به ديگر كشورهاي جهان را بر خود هموار مي كنند. حقيقت اين است كه كمتر مي يابي افرادي را كه به موقعيت استقرار خود راضي باشند.
    هيچ از خود پرسيده ايد كه چرا مردم ساكن در بن، تمايلي به مهاجرت به برلين ندارند؟
    پاسخ ساده است؛ توزيع امكانات در كلان شهرهاي آلمان با يكديگر آنچنان اختلاف معني داري ندارد.
    ما بايد به چنين مسيري حركت كنيم تا ديگر كسي براي تحصيل فرزندش يا بهره گيري از امكانات بهداشتي بهتر نخواهد تا به تهران بيايد.
    درود …

  18. جواد

    به نظر مي آيد تنها راه حل همه معضلات زيست محيطي ايران ، مهاجرت اجباري اهالي اين سرزمين به دوردست و قرق 32ساله كل كشورست.

  19. آرش

    درود آقاي درويش
    در مورد نابودي تالاب ميقان اراك ، لطفا نگاهي به اين مطلب بياندازيد :
    تاريخ نگارش مطلب دوم آبانماه هشتاد و نه است.
    http://ozjafari.blogfa.com/post-380.aspx

    با توجه به اهميت فوق العاده اين تالاب زيبا ، كه شانزده درصد پرندگان كشور را در خود جاي داده ، اما هيچ برنامه مدوني براي حفظ و نگهداري اين منطقه وجود ندارد.

    نگاهي به اين تصوير ( كه البته مربوط به سال دو هزار و سه مي باشد ) نشان مي دهد چگونه با احداث جاده تا نيمه هاي اين تالاب ( به بهانه برداشت ماده فوق العاده با ارزش سولفات سديم ) ، ورود فاضلاب كارخانه ها و شهر به داخل تالاب و هم چنين احداث فرودگاه در نزديكي اين مكان و اخيرا هم متاسفانه تاسيس چند شركت ديگر براي برداشت بيشتر سولفات سديم و ساير مواد معدني از اين مطنقه ، به تخريب آن كمك مي كنند !

    http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/44913452.jpg

    ***
    ورود خودروها به قلب تالاب !!!
    http://commondatastorage.googleapis.com
    /static.panoramio.com/photos/original/35379275.jpg

    متاسفانه وضعيت اين تالاب روز به روز وخيم تر مي شود.

    ***
    تالاب ميقان با ويژگي‌هاي اكولوژيك منحصر به فرد و به عنوان يكي از بزرگترين زيستگاه‌هاي پرندگان مهاجر،يك اكوسيستم ارزشمند و مطرح در سطح جهان است. حضور سالانه بيش از ده هزار (10000)قطعه درناي زيباي خاكستري(Grus grus) توجه بسياري از علاقه مندان و محققين در گرايش هاي مختلف علوم زيستي را به اين منطقه معطوف مي‌كند.

    وجود گونه‌هاي منحصر به فرد گياهي از جمله قره داغ(Nitraria scoberi) كه بومي منطقه ميقان است و نقش مهمي در تثبيت خاك و كاهش غبار منطقه و تلطيف هواي شهراراك دارد، يكي ديگر از ويژگي‌هاي اين منطقه است.

    وجود “پلانگتون آرتميا” به عنوان تنها جانور آبزي سازگار با شرايط تالاب و همچنين چشم اندازهاي بكر موجود در اين منطقه، قابليت آنرا دارد كه با رعايت استانداردهاي زيست محيطي پذيراي جمع بسياري از گردشگران و مشتاقان طبيعت باشد

    در برابر اين همه زيبايي، به بهانه‌ كسب منفعت بيشتر، سالانه هزاران تن خاك به منظور جاده‌سازي توسط شركت املاح معدني ايران وارد تالاب مي‌شود و نيز بي‌هيچ قيد و نظارت ،فاضلاب شهر اراك به درياچه سرريز مي‌شود.

  20. آرش

    اين هم لينك چند تصوير از اين تالاب زيبا :

    http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/43998965.jpg

    ***

    http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/43584951.jpg

    ***

    http://v2.cache7.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/43598814.jpg?redirect_counter=1

    ***
    http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/35278823.jpg

    ***
    اين عكس ها متعلق به آقاي حميد حاجي حسيني هستند.

  21. ناصر سرير

    آیا تصور نمی کنید که اگر سازمانهای مسئول در رابطه با شهر تهران ، بموقع اقدام های لازم را به انجام می رساندندف امروز ما با اینهمه الودگی مواجه نبودیم.
    یکم – ایجاد پالایشگاه در برنامه سوم
    دوم – تامین سوخت استاندارد خودرو
    سوم – جایگزینی موتورهای خودرو با موتورهای کم مصرف و با راندمان بالاتر و کم آلاینده
    چهارم – جلوگیری از رفت و آمد وسائط نقلیه آلاینده (اتوبوسهای د.دزای شرکت واحد)
    پنجم – ایجاد سیستم حمل و نقل عمومی کم آلاینده (البته نه لاک پشتی)
    ششم – گسترش شهر و نوسازی آن مطابق با روشهای علمی (نه ارائه مجوز برای ساختمانهای چندین واحدی در محلاتی که کوچه های آن چهار متر هم نمی شود. تهران نو خ نبیئیان)
    و . . .

  22. محمد درویش نویسنده

    جناب ناصر سریر:
    پاسخ تان بی شک مثبت است.
    منتها فکر کنید الان که تهران با انبوهی از مشکلات بهداشتی و ترافیکی جدی مواجه است؛ چنین جاذبه ای دارد و هر روز به جمعیتش شتابان افزوده می شود. وای به حالی که تهران را آن بهشتی می کردیم که شما تصویرش کرده بودید!
    در آن صورت باید می گفتیم:
    یک ایران و یک تهران!
    درود …

  23. محمد درویش نویسنده

    درود بر شما آرش عزیز.
    مطالب شما را در مورد کویر و تالاب میقان خواهم خواند و بررسی خواهم کرد.
    سرفراز باشید.

  24. شنگول

    سلام جناب درویش
    هرچند خودتون استاد و صاحب نظر هستید و بیشتر از اینها در جریان مسائل قرار دارید، ولی محتوای این لینک را هم جالب دیدم برای علاقه‌مندان به این موضوع:

    http://www.gilamard.com/?p=277

  25. محمد درویش نویسنده

    یادداشت را خواندم. مطالعه تامل برانگیزی بود. منتها باید یادمان باشد که شهرهای مستقر در کنار دریاچه ها و دریاها، همواره در طول شب و روز از یک جریان باد پایدار برخوردار هستند. (روزها از سمت دریا به خشکی و شبها بالعکس) همین مساله سبب می شود که موقعیت شهرهایی چون شیکاگو و نیویورک بسیار مطلوب باشد و غیر قابل مقایسه با شهرهایی همچون لس آنجلس، تهران و اصفهان.
    درود …

  26. یک هموطن

    با سلام. آقای درویش ، پیشنهاد آقای کرمی مبنی بر شروع مدارس از شهریور و تعطیلی یکماهه دی ماه در بین دو ترم درسی مدارس ، بسیار عاقلانه و کاربردی است. بقول خودشان هم تعطیلات تابستان تعدیل میشود و هم از شدت آلودگی هوا در دی ماه کاسته میشود. شما که به تریبون و رسانه و… دسترسی دارید، لطفا این پیشنهاد را مرتب تکرار کنید، بلکه آنانکه باید بشنوند، بشنوند.

  27. بازتاب: مریوان: برج میلاد، قلیان و آلودگی هوا! - مریوان مدیر

  28. بازتاب: برج میلاد، قلیان و آلودگی هوا! - گوگل

  29. بازتاب: خرید وی پی ان|خرید vpn|خرید کریو|خرید kerio|خرید ساکس

  30. بازتاب: برج میلاد، قلیان و آلودگی هوا!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.