طبیعت ایران در سال 1392، آبستن چه حوادثی است؟

    وقتی به پیش‌بینی‌هایی که برای سال 1391 انجام داده بودم، نگاه می‌کنم ، با شگفتی درمی‌یابم که اغلب پیش‌بینی‌های منفی من درست از آب درآمد؛ اما دریغ از آن که یکی از پیش‌بینی‌های مثبتم برای محیط زیست ایران در سال 91، جامه‌ی حقیقت به تن کند! چرا؟

طبیعت ایران در سال 1392

    چرا باید همچنان اسعد تقی‌زاده در زندان بماند و چشم انتظار اجرای حکم اعدام باشد؟ و چرا به جای حل مشکل او، شاهد افزایش محیط‌بان‌هایی باشیم که از مشکلی مشابه رنج می‌برند. در سالی که گذشت، متأسفانه چند محیط بان و جنگلبان دیگر هم جان خویش را در راه پاسداری از طبیعت ایران از دست دادند، به نحوی که شمار شهدای محیط زیست و منابع طبیعی کشور به مرز 130 نفر رسید. در عین حال نه تنها هیچ تضمینی وجود ندارد که این روند متوقف شود، بلکه احتمالاً شهادت‌های سبز دیگری هم در راه خواهند بود. همان گونه که باز هم قصه‌ی تکراری برکناری فریبرز غیبی و علی سلاجقه که امسال با برکناری اصغر محمدی فاضل و علی محمد شاعری ادامه یافت، استمرار می‌یابد (هر چند که برکناری نفر دوم هنوز رسماً تأیید نشده است).

    با این وجود، از آنجا که رییس رسانه‌ی ملّی در آخرین نشست اداری سال 1391 در سازمان صدا و سیما مؤکداً بر نقش محیط زیست در نزد مدیران ارشدش اشاره کرده است، این احتمال قوی‌تر از سال گذشته وجود دارد که سرانجام یک برنامه 90 در حوزه محیط زیست در سیما کلید بخورد.

    همان گونه که انتظار می‌رود امسال بحث محیط زیست می‌تواند جایگاهی شایسته‌تر از دوره‌های قبلی در صحنه‌ی رقابت‌های انتخاباتی کاندیداهای داوطلب ورود به ساختمان پاستور ایفا کند.

    یک نکته مثبت سال پیش رو هم شاید اعلام حضور مدارس سبز یا مدارس جامع محیط زیستی در سطح تهران و برخی از شهرستان‌های کشور باشد. حتی ممکن است در سال 1392، علاوه بر انتخاب یک صنعتگر سبز، سازمان حفاظت محیط زیست به یک مدیر مدرسه سبز هم جایزه و لوح تقدیر اهدا کند.

    در سال نو، این امیدواری وجود دارد تا سینمای مستند ما بتواند یک اثر جذاب و دیدنی دیگر در حوزه محیط زیست بیافریند تا همچنان راه «در جستجوی پلنگ ایرانی» ادامه یابد.

    همچنین آرزو می‌کنم که در سال 1392 سرانجام یک روزنامه داوطلب شود تا یک صفحه از مطالب خود را به طور ثابت به محیط زیست اختصاص دهد.

    در عین حال به دلیل تشدید فقر و کاهش توان اقتصادی جوامع بوم‌نشین، بیم افزایش دخل و تصرفات و بهره‌برداری غیرقانونی از اندوخته‌های چوبی کشور می‌رود. در این میان، البته طرح تنفس جنگل هم با کارشکنی‌های فراوان مافیای چوب و کاغذ به کندی پیش خواهد رفت. همانگونه که تعهدات دولت در برنامه پنج ساله پنجم در بخش استحصال 5 هزار مگاوات انرژی نو، رساندن راندمان آبیاری به مرز 42.5 درصد و برخورداری سکونتگاه‌های بالای 200 هزار نفر جمعیت از شبکه آب و فاضلاب و تصفیه خانه، بسیار عقب‌تر از برنامه پیش خواهد رفت.

    امّا شاید مهم‌ترین بحران طبیعت ایران در سال 1392، علاوه بر ادامه‌ی معضل آلودگی هوای تهران و چند کلان‌شهر کشور، موضوع کاهش محسوس سطح آب زیرزمینی و نشست زمین باشد. پس از آن، توجه به تهدید روزافزون تنوع زیستی و معضلی به نام شکار، همچنان می‌تواند موجودیت 110 هزار رأس علفخوار کشور را با تهدید روبرو سازد.

    تداوم تنش‌های اجتماعی ناشی از جنگ آب و تداوم خشکسالی در مدیریت منابع آب، در سرشاخه‌های کوهرنگ و زاینده رود در سال 92 هم ادامه خواهد یافت.

     پس از سال‌ها انتظار، سرانجام از سند ملی محیط زیست ایران رونمایی خواهد شد و نیز گنجه‌ی پشتیبان زیست‌بوم، اعلام موجودیت خواهد کرد .

    و دست آخر آن که در سال 1392، ایران صاحب رییس جمهوری خواهد شد که میزان تعلق خاطرش به محیط زیست، قابل قیاس با رییس دولت‌های نهم و دهم نخواهد بود! خواهد بود؟

پی نوشت:

در خبر آن لاین هم می‌توانید واکنش خوانندگان را به این یادداشت، پی بگیرید.

15 فکر می‌کنند “طبیعت ایران در سال 1392، آبستن چه حوادثی است؟

  1. fatima

    همین چند دقیقه پیش سریال پایتخت 2 توی 10 دقیقه چقدر عالی تونست موضوع شکار رو و زشتی اون رو نشون بده.تماشا کردین؟یا تعریف کنم؟

  2. ماندانا

    درود
    از دسته گل هایی که صدا وسیما به آب می ده همون بس که همش درمورد بیماریهایی که از حیوان به انسان منتقل می شه حرف می زنه واقعا برای سیما متاسفم!!!!!!!!
    ما هم امیدواریم که دولت مسئول تری امسال پیروز شود!!!!!

  3. مسعود كرامتي

    آره منم با فاطيما موافقم .
    يادم باشه براتون تعريف كنم .

  4. محمد درویش نویسنده

    به ماندانا:
    موافقم. به نظرم یکی از دلایلی که هنوز خیلی از کودکان از جنگل و درختان انبوه می ترسند و یا نمی توانند با حیوانات کنار بیایند، همین کارکرد منفی و معکوس رسانه ای بوده است.

  5. نقی نژاد

    جناب آقای مهندس درویش
    با سلام و تبریک سال نو

    می خواستم با توجه به اینکه جنابعالی فعالیت گسترده ای در رسانه ها دارید و نوشته های شما بسیار مورد توجه دوست داران محیط زیست می باشد، به نحوی از مجموعه سریال پایتخت 2 و بویژه از کارگردان آن که در شب گذشته در فاصله 15 دقیقه بسیار هنرمندانه شکار آهو و شکارچی را زشت نشان داده است، تشکر و قدر دانی کنید. به نظر بنده حقیر این چند دقیقه به تنهایی باکار چند سال رسانه و مقاله و کتاب در زمینه محیط زیست و ارزش زیست مندان آن برابری می کرد و به خوبی در مقابل میلیون ها بیننده در تعطیلات عید ارزش حیات وحش کشور عزیز ما را به تصویر کشیده است.

    با تشکر از زحمات شما
    دکتر نقی نژاد-دانشگاه مازندران

  6. محمد درویش نویسنده

    با کمال میل و حتمن این کار را انجام خواهم داد. خوشبختانه می بینم که بازخوردهای این سریال بسیار هم زیاد بوده است.
    درود بر شما دکتر جان.

  7. fatima

    سلام عذر خواهی میکنم به خاطر تاخیرم درتعریف کردن .
    سعی میکنم براتون ضبطش کنم.تکرارش رو در شبکه های جام جم باید پیدا کنم.
    ولی اون لحظه گفتم اگه آقای درویش ببینه چقدر خوشحال میشه.
    شاید من تعریف کنم نتونم خوب انتقال بدم حس و حال اون تصویرها رو…
    به طور خلاصه بگم.که یک سگی توی جاده بازیگرهای اصلی این سریالو به سمت یک چاه در بیابان هدایت کرد و
    اونها دیدن که شخصی با موتورش درون چاه افتاده و زخمی …وقتی به ته چاه رسیدن تا نجاتش بدند.دیدند یک کیسه هست که داره تکون میخوره و بازش کردن دیدن یک اهوی زیبا بود.اون لحظه حتی برای نجات اون شخص تردید کردن که البته طنز بود..مرد شکارچی میگفت با خدا عهد بسته که اگه نجات پیدا کنه برای همیشه دست از شکار برداره.و جالب بود که یک حیوان یعنی همون سگ ناجی اش بود.اهو رو که از چاه بالا آوردن کلی تصویرهای زیبا گرفته بودن و حتی پدر بزرگ داستان(بابا پنج علی اشک میریخت).این سریال پر مخاطب ترین برنامه عید بود.حتی دوستانم در خارج ایران دنبال میکردن.توی اون 10 دقیقه کلی تاثیر گذاشت…ان شالله ضبط میکنم براتون…

  8. محمد درویش نویسنده

    سپاسگزارم فاطیما خانم. چقدر خوب است که هنرمندان ما، هنرمندانه به موضوع رعایت ملاحظات محیط زیستی در درون قصه های نمایشی که روایت می کنند، بپردازند.
    درود …

  9. fatima

    آب پریا هم مخاطب زیاد داشت.به طور کلی خدا قوت به همه هنرمندهائی که محیط زیست رو دوست داراند و اهمیتش رو فراموش نمیکنند…
    در ایام عید که مستندهای محیط زیستی زیاد دیدم توی شبکه های ایرانی داخل و جام جم. جای امید هست جناب درویش .تلاش های شما و دوستانتون قطعا تاثیرگذار بوده پس تـــــــــــــــــــــــــبـــــــــریـــک

    سپاس و درود

  10. fatima

    با موفقیت ضبط شد.انشالله به دستتون می رسونم.خواهش میکنم ما فقط دعا میکنیم و در حد سوادمون تلاش.

    ان الله مولاکم نعم المولی ونعم النصیر
    بدانید که البته خدا یاور شماست که بهترین یار و یاور است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.