خانم دكتر جوادي! چرا حالا؟

در خبرها آمده بود كه ابعاد فاجعه آلودگي ناشي از پساب‌هاي يك كارخانه در حد فاصل شهرستان‌هاي مراغه و بناب به حدي رسيده كه عالي‌ترين مقام سازمان حفاظت محيط زيست كشور، رأساً وارد عمل شده و دستور پيگيري داده است. اقدامي كه ظاهراً مي‌تواند در شمار نقاط مثبت كارنامه‌ي فاطمه واعظ جوادي به شمار آيد.

 

كارخانه توليد كربنات سديم در حدفاصل مراغه و بناب - عكس از خبرگزاري آفتاب

 

      امّا چند نكته‌ي آزاردهنده در اين ماجرا وجود دارد كه با هم مرور مي‌كنيم:
     – نخست آن كه اين مجتمع صنعتي به توليد كربنات سديم مشغول است؛ ماده‌اي كه در صنعت كاغذسازي بسيار كاربرد دارد. در نتيجه علاوه بر مصرف حجم بسیار زیاد آب شیرین، مقدار فراواني آمونیاك و املاح نمكي نيز به محیط زیست سرازیر می‌كند. افزون بر آن، پساب‌های صادر شده از این كارخانه به دلیل نبود تصفیه‌خانه و عدم ایزولاسیون حوضچه‌های تبخیر، نه‌تنها به آب‌های زیرزمینی نفوذ كرده، بلكه تاكنون بارها اراضي كشاورزی منطقه و آب‌هاي سطحي را نيز متأثر و آلوده كرده است.
     – دوّم اينكه 5 سال از زمان آغاز فعاليت اين كارخانه‌ي طبيعت‌بربادده مي‌گذرد و در تمام طول اين سال‌ها، چه در زمان معصومه ابتكار كه مجوز احداث كارخانه و تأييد سند ارزيابي زيست‌محيطي آن به دوره‌ي ايشان باز‌مي‌گردد و چه در زمان دوّمين بانوي متولّي محيط زيست كشور، يعني فاطمه جوادي، اين كارخانه‌ي آلوده‌ساز با فراغ بال به فعاليت خويش ادامه داده و به اعتراض مردم و كشاورزان محلي هم توجهي نشده است.
     – پرسش اصلي اين است كه چرا بايد 5 سال صبر كرد و آثار جبران‌ناپذير پساب‌هاي آلوده و فوق‌العاده خطرناك اين كارخانه را بر محيط زيست و جانداران و گياهان و بوم‌نشينان منطقه مشاهده كرد و آنگاه واعظ جوادي وارد ميدان شود؟! چرا اصولاً چنين كارخانه‌اي بايد مجوز بگيرد و اين كدام ارزياب وجدان پاكي بوده است كه مهر تأييدش را بر پاي چنين كارخانه‌اي زده است و لابد ماتريس ارزيابي هم داراي امتياز بالايي شده است!

چرا بايد اين روزگار كودكان سرزمين نفت خيز مسجد سليمان باشد؟!

      سركار خانم جوادي!
     درد اين است كه سامانه‌ي تحت مديريت شما بسيار كند و كم‌اثر عمل مي‌كند، وگرنه دليلي ندارد كه سه سال پس از آغاز فعاليت‌تان در سازمان حفاظت محيط زيست، به صرافت پيگيري شخصي چنين موضوعي بيافتيد. همانگونه كه دليلي ندارد مردمان اطراف كارخانه آلومينيوم‌سازي اراك يا شهر صنعتي زنجان با كابوس سرطان روزگار بگذرانند؛ و يا آلودگي نفتي پس از يكصد سال مردم محروم مسجد سليمان را غافلگير كند؛ و يا جنايتي بزرگ در ديار زنده رود رخ دهد و يا …

     خانم جوادي!
    طبيعت ايران براي نجاتش به انسان‌هايي شجاع، هنجارشكن و دانا نياز دارد، سازماني كه شما توليت آن را برعهده گرفته‌ايد، براي آن كه به چنين خصلتي تجهيز شود، نياز به جراحي سريع و پوست‌اندازي فوري دارد. آيا در خود و همكاران‌تان توان و جسارت چنين كاري را مي‌بينيد؟

بسم‌الله

     مؤخره:
     راستي! اين فرآيند توليد كاغذ چقدر به محيط زيست ضربه مي‌زند؟ چه به خاطر آن درخت‌ها كه اعدام مي‌شوند، چه به خاطر اكسيژني كه نابود مي‌شود؛ چه به خاطر كاهشي كه در نرخ ترسيب كربن ايجاد مي‌كند و حالا چه به خاطر پساب‌هاي آلوده‌ و سم‌هاي مهلكي كه در فرآيند توليدش بر جان رنجور زمين تزريق مي‌كند! برخي اوقات با خود مي‌انديشم: شايد بزرگترين ناسازه‌ي مضحك دوران امروز، مشاهده‌ي كاغذها و پلاكاردهايي است كه در دستان طرفداران محيط زيست قرار گرفته و بر روي آنها نوشته شده: «براي پاسداري از طبيعت بر شتاب مصرف افسار زنيد

7 فکر می‌کنند “خانم دكتر جوادي! چرا حالا؟

  1. مرد خاکی

    دوست عزیز محمد درویش..اوضاع خیل خرابتر از پیش است…مسئولینی که در محیط زیست فعالیت دارند شایسته ی این جایگاه نیستن….خودتونم اینو می دونید…
    گرمای امسال رو با سالهای پیش مقایسه کنید…می تونید هجوم اقسام حشرات رو به خانه ها ببینید…همه مدعای گرم شدن تهران و جاهای دیگرست….به طوری که حتی در شب ها هم کولر باز می کنند…

    یه خبر دیگه هم می تونید به پست امروزتان اضافه کنید…غار نخجير با 70 ميليون سال عمر تخريب شد
    http://nakhostinnews.com/post-2606.aspx

    در مورد پست گرمترین نقطه ی جهان هم من هم فکر می کردم که شهداد گرمترین جای جهان است…در اینترنت هم میگردی هر کسی جوری جواب داده است ولی اکثرا لیبی را گفته اند…
    http://wiki.answers.com/Q/Where_is_the_hottest_place_on_earth
    http://extremescience.com/hottest.htm
    http://www.wisegeek.com/what-are-the-hottest-places-in-the-world.htm
    البته عکسی هم که گذاشتید جاهای دیگه ای رو مثل استرالیا و عربستان رو هم وارد گزینه ها می کنه….

    موفق و پیروز باشید

    پاسخ:
    خوشحالم كه دوباره در دنياي وبلاگستان مي بينمت مرد خاكي عزيز.
    ممنون بابت لينكهاي مفيدت.

  2. مرد خاکی

    دوست عزیز مدتی بود نبودم ولی بازگشتم…یه پست جدید هم داشتم که البته زیاد تخصصی نیست ولی دارم روی مطالب جدید کار می کنم…

    موفق و پیروز باشید

  3. ایران سبزاندیش

    سلام
    پرسیده اید که آيا در خود و همكاران‌تان توان و جسارت آن چنان كاري را مي‌بينيد؟
    فرمایش شمامتین! اما چند نکته:
    1- برابر قانون اساسی حفاظت محیط زیست وظیفه عمومی است.
    2- چشم بسیاری از اشیاء را می بیند الا خودش را!!
    مجموعه عریض و طویل شما که بسیاری از عرصه های جنگلی و مرتعی را در اختیار دارد تا حالا چه گلی بر سر منابع ملی این ملک زده است؟اثرات اجتماعی طرح کوچ روستاهای جنگلی را که انجام داده اید میدانید؟
    آیا توانسته اید جلوی تخریب جنگل و مرتع و گسترش بیابانها را بگیرید؟مگر قانون صیانت از جنگلها برای شما نیست؟
    راستی امسال چند میلیون تن باید گندم وارد کنیم تا قهرمانی های شما در موسسه تان تداوم داشته باشد.
    آیا شما میدانید که 18 شبانه روز کار سخت را در بر و بیابان با 9 روز استراحت یعنی چه؟آیا میدانید حداقل دریافتی گرفتن یعنی چه؟ داشتن چند دانشجو آزاد یعنی چه؟
    محیط زیست علم است عزیز آیا سازمان نظام پزشکی اجازه میدهد افراد غیر پزشک در امر دارو و درمان دخالت نمایند؟شما که اکثرا محیط زیست را حیات وحش تعریف می نمائید چرابه سادگی بخود اجازه میدهید که در باره محیط زیست اظهار نظر نمائید و ابزارهای مدیریت محیط زیست (همانندماتریس ارزیابی) را به تمسخر بگیرید؟

    پاسخ:
    1- به نظر مي رسد اين جوابيه را روابط عمومي سازمان حفاظت محيط زيست ارسال كرده اند.
    2- درست است كه وظيفه همه شهروندان حفاظت از محيط زيست وطن است، اما اين وظيفه، كاهش دهنده‌ي مسئوليت سازمان متولي محيط زيست نيست.
    3- چرا فرافكني كنيم؟ چون سازمان – به قول شما – ما ، ظاهراً عملكرد خرابي داشته است، اين مجوزي براي لوث كردن مسئوليت هاي سازمان حفاظت محيط زيست نمي شود. در ثاني اين سازمان جنگل‌ها يك نهاد اجرايي است و با ما فرق مي كند. ثالثاً اتفاقاً انتقادهاي پرشماري تاكنون در اين تارنما از مديريت منابع طبيعي كشور شده است.
    4- چگونه دريافتيد كه ماتريس ارزيابي را به تمسخر گرفته ام؟
    5- از سرعت پاسخگويي شما بسيار ممنونم و اميدوارم اين خصلت پاسخگويي همچنان در سرشت شما باقي ماند.
    موفق باشيد.

  4. ف- سرشت

    درویش عزیز از مسئولینی که محیط بانهای زحمت کش را (قرقبانهای در بار شاه) خطاب می کنند انتظاری نیست.

    پاسخ:
    ضمن سپاس از شما دوست فرزانه. واقعاً چنين سخني از سوي مسئولين سازمان حفاظت محيط زيست زده شده است؟!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.