در شانزدهمین روز از خرداد 1389 طی یادداشتی با عنوان: “در سال ۱۳۸۹ ؛ خطر ترسالی کمتر از خشکسالی نیست!” هشدار دادم که به دلیل بارندگی نسبتاً مطلوب در غرب کشور، گونههای علفی یکساله از رشد مطلوبی برخوردار شدهاند که سبب شده پس از خشک شدن در اواخر خردادماه به بعد، آسیبپذیری مراتع و جنگلهای غرب ایران را نسبت به رخداد آتشسوزی افزایش دهند.
این البته هشداری بود که اغلب کارشناسان این حوزه به درستی بر واقعیتش صحه نهاده و مینهند. با این وجود و به رغم چنین پیشآگهیای، متأسفانه امسال شاهد یکی از سوزانترین و پرآتشترین سالهای زاگرس بودهایم.
آخرین مورد هم در جنگلهای مریوان و سروآباد رخداده است که بیش از دو هفته از این آتش سوزی میگذرد و همچنان ادامه دارد. امروز در گفتگویی که با خانم اردلان – از اعضای یکی از تشکلهای مردمنهاد منطقه به نام انجمن سبز چیا – داشتم، ایشان با نگرانی و ناامیدی درخواست کمک داشتند. گفتنی آن که تاکنون 150 مورد آتش سوزی در مساحتی به بزرگی 6 هزار هکتار رخ داده است که تصاویر مربوطه به این فاجعه را میتوانید در این نشانی مشاهده فرمایید.
امید آن که علی سلاجقه عزیز بتواند این بار مسئولین کشور را متقاعد کند که سازمان متولی جنگلها و مراتع کشور برای مهار آتش سوزی در کشوری که فقط 7 درصد آن دارای جنگل است، نیاز به یگان هوایی متخصص و پیشرفته ویژه اطفاء حریق دارد.
این خبر را که میگذارم کنار خبری که عمو هومان داده بودند در مورد سوختن بی صدای درختان ، دلم خیلی می گیرد .
دلم تنگ است ،
دلم می سوزد از باغی که می سوزد …
تنها نکته امیدبخش، مشاهده تلاش بی منت هموطنان عزیزم در کردستان برای مهار این آتش جانسوز است …
درود.
آقای درویش عزیز،
با سپاس از شما و همچنین دیگران که اینگونه اخبار را در اختیار عموم قرار میدهید.
زمانیکه تلویزیون های خارج از ایران روزها و ساعتها در مورد آتش سوزی در جنگلهای روسیه و یا استرالیا و پرتغال فیلم نشان میدهند، معمولا به خاطر کسی نیز خطور نمیکند که در مملکت خشکی مانند ایران که وجود جنگلها اهمیتی دو چند پیدا میکنند، هم همزمان حریقی اتفاق می افتد.
در مورد خواست داشتن یگانهای مجهز برای مبارزه با حریق به شما حق میدهم و برایتان آرزومندم که به اهدافتان در این مورد برسید.
موفق و پیروز باشید.
ممنون از همراهی های مؤثرت با مهار بیابان زایی …
درود بر فرهاد عزیز.
درود بر اقای درویش تلاشگر
متاسفانه فرصت خواندن این پست نیست در یکی دو روز آینده حتما آن را می خوانم.. آقای درویش!بعد از چند روز غیبت پشت سر هم پستهای جدید… کمی مهلت بدهید آقا! ما عقب می مانیم . تجدید می شویم و …
باشه تا 10:32 فردا یادداشت جدیدی منتشر نخواهم کرد!
درود …
دلیل خاصی نداره جناب درویش ! نیروها و امکانات برای خاموش کردن آتش های استان مسکو در روسیه آماده نگه داشته شدن تا بعد بلفی که دولت محترم از خودش در وکرده شاید اونجا اعزام بشن .
http://pe.rian.ru/society/20100803/127349440.html
درویش خان عزیزم
بقول آن خیاط علم علم زری که نبود توی علم این یکی رو بکش قلم
..دوستانه می گویم بی خیال آتش سوزی این منطقه جنگلی در این ناحیه بشوید……خودتان که منظور مرا حتما درک می کنید…..بهتر است قبول کنیم که درختان خودبخود آتش می گیرند…اصلا ما جنگل و تالاب به چه کارمان می آید ؟
داستانی برای حاج میرزا آغتسی درست کرده بودند که پس از پافشاری دولت روسیه امتیاز بزرگی در دریای خزر ( شاید در مورد شیلات ) به روسها داد و در پاسخ منتقدان فرمود:
…مگر ما مرغابی هستیم که بخاطر مشتی آب شور کام شیرین دوستانمان را تلخ نماییم؟؟؟!!!!
..توخود بخوان حدیث این مجمل
…بیشتر از این بحث ادامه پیدا کند برای اینکه حاج آقا مجبور نشود در این صفحه مجازی بلایی سر کسی بیاورد مجبور می شوم یک ترانه کوه باغی هم کامنت بگذارم تا حوصله حاج آقا سر نرود
سلام آقای درویش. سوختن درختان واقعا ناراحت کننده است مخصوصا در کشور ما که هم به درختان کم لطفی می شود و هم اینکه شرایط آب و هوایی چندان مساعدی برای رویش دوباره آنها وجود ندارد. حتی در شمال ایران هم که آب و هوای مرطوبی دارد تمام جنگلها کچل شده اند و درختهای کهن یکی پس از دیگری غیب می شوند.
به آرش:
بله وضعیت جنگلهای هیرکانی هم بسیار نگران کننده است.
.
.
به اشکار:
چرا بی خیال شوم؟ بیشتر توضیح دهید.
.
.
به فرشید:
لینک در مورد چیست؟ باز نمی شود.
درود …
درودبرشما.علت این آتش سوزی رابرای شماباایمیل خواهم فرستاد.
سپاسگزارم.
در آتش سوزی که در جنگل های منطقه مشایخ بختیاری در روزهای گذشته داشتیم با هماهنگی ستاد حوادث و جمعیت هلال احمر استان یک بالگرد به منطقه اعزام شد که تنها کاربرد آن حمل چند عدد ظرف 20 لیتری آب به ارتفاعات منطقه بود که آن 20 لیتری ها را هم از ارتفاع حدود 10 متری رها کرد و معلوم است چه بلایی بر سر آنها آمد!، که باعث خنده در بین امدادگران محلی گردید …
اگر منظور از یگان اطفاء حریق اینگونه امکانات و تجهیزات شعاری و دهن پرکن است که از خیرش گذشتیم و با همان فلاکس بک ها می توانیم مؤثرتر باشیم.
درود محمدجان
لینک خبرگزاری روسی که اعلام آمادگی ایران برا خاموش کردن آتش های مسکو را منتشر کرده
به هومان:
نه! منظور آنچنان یگان هوایی ای نیست!
بلکه چنین یگان هایی است:
http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45106000/jpg/_45106024_9a9f4c45-3884-4d09-8cd7-343ddafed6f0.jpg
http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/middle/2/0/8/0778802.jpg
http://www.trt.net.tr/medya/resim/2009/07/18/6eb81254-f276-429a-904e-edd800441d65-galeri.jpg
http://www.trt.net.tr/medya/resim/2009/07/18/a796672c-2e45-460b-ad8f-11d872c4cb57-galeri.jpg
http://www.asriran.com/files/fa/news/1387/4/12/95287_108.jpg
http://hotimg23.fotki.com/a/213_207/253_232/RezaDotCom.jpg
.
.
درود …
.
.
به فرشید:
سپاسگزارم.
توضیح بیشتر می خواهید؟
برای شما عجیب نیست که چرا جنگل انبوه یک منطقه مهم مرزی بدون سابقه ناگهان از چند ناحیه همزمان شروع به سوختن می کند؟
بیشتر توضیح نمی دهم چون تاکنون نزدیک نود محیط بان و جنگل بان بدست متخلفان کشته شده و هنوز برای دوستان همان متخلفان جای سوال هست که انها کشته محسوب می شوند و یا شهید؟؟؟؟
..بدانید و آگاه باشید که حتم دارم بر سر احیای شوره زار ارومیه و تالاب انزلی که تا درونش الوده شده ( خودم دیدم ) و تصفیه خانه رشت و انزلی دوستان کیسه های گشادی دوخته اند
امیدوارم آن کیسه های گشاد همه سوراخ باشند یا شوند!
درود …
ننه پور پور و پسرش خسرو خلاف در مناطق جنگلی و ییلاقی مرتفع غرب گیلان با سیم خاردار چهل هکتار جنگل بکر را به عنوان زمین کشاورزی اجدادی تصاحب کردند!!!!
بسم الله الرحمن الرحیم
فراموش یکی از عوامل آتش سوزی جنگلها کاشت درختان کاج و سوزنی برگ در جنگلهای طبیعی ممی باشد که علاوه بر عوامل دیگر کمک فراوانی به آتش سوزی جلنگلهای شمال کرده است
چون سوزنی برگان حتی گاه خود بخود مشتعل می شوند و یا اگر آتش سوزی عامل انسانی داشته باشد دامنه آتش سوزی بیشتر خواهد بود
چرا باید در جنگلهای شمال که درختان میوه خودرو فراوان بودند و انار و تمشک و فندق و گردو و… داشتند بجای اینکه همین ها را بکاریم و برای حیوانات بیگناه و معصوم غذا تولید کنیم نتا خرگوش و آهو بخورد و شکم پلنگ خالی نماند و نیز شیر ایرانی در ایران از غرش نیفتد
اینهمه کاج کاری در جنگلهای شمال برای چه؟
به جستجوی آتش سوزی جنگل و سوزنی برگ توجه فرمایید
http://www.google.com/webhp?hl=fa#hl=fa&q=%D8%B3%D9%88%D8%B2%D9%86%DB%8C+%D8%A2%D8%AA%D8%B4+%D8%B3%D9%88%D8%B2%DB%8C+%D8%AC%D9%86%DA%AF%D9%84&lr=&fp=b2469e5f9ce78aa1
در جنگلها یکی از انواع آتش سوزی ها آتش سوزی تاجی است که معمولا خودی خود از درختان سوزنی برگ شروع می شود
جستجوی اتش سوزی تاجی سوزنی برگ
http://www.google.com/webhp?hl=fa#hl=fa&q=%D8%A2%D8%AA%D8%B4+%D8%B3%D9%88%D8%B2%DB%8C+%D8%AA%D8%A7%D8%AC%DB%8C+%D8%B3%D9%88%D8%B2%D9%86%DB%8C&lr=&fp=b2469e5f9ce78aa1
قابل توجه کسانیکه نزدیک دو سال سرسختانه و با وجود انکار فراوان بنده را متهم کردند که گفته ام باید درختان غیر مثمر را قطع کرد در حالیکه بنده در هیچ یک از پیشنهادانتم چنین نگفته بودم
می بینم که کارشناسان آتش نشانی قطع درختان سوزنی برگ را راه کنترل و خاموش کردن آتش سوزی تاجی می دانند
جستجوی قطع سوزنی برگ آتش سوزی
http://www.google.com/webhp?hl=fa#hl=fa&q=%D8%A2%D8%AA%D8%B4+%D8%B3%D9%88%D8%B2%DB%8C+%D8%B3%D9%88%D8%B2%D9%86%DB%8C+%D9%82%D8%B7%D8%B9&lr=&fp=b2469e5f9ce78aa1
سوزمب برگان و آتش سوزی تاجی و لزوم قطع درختان سوزنی برگ وقت آتش سوزی
تش سوزي تاجي :
در این حالت تاج درختان آتش می گیرد در نتیجه حرارت زیاد معمولا بافت زنده درختان به شدت آسیب می بیند و درخت می خشکد.درهنگام آتش سوزي تاجي قبل از هركاري ، بايد تعدادي از درختان اطرف منطقه را كه درختان سوزني هستند را قطع كرد تا از سرايت آتش به ديگر درختان جلوگيري شود و به اين ترتيب خاموش كردن آتش آسان تر است چون چوب و برگ های سوزنی برگان دارای تانن و صمغ زیادی می باشند که باعث می شود قابل اشتعال تر از پهن برگان باشند.
بايد دانست ، آتش سوزي تاجي خيلي سريع پيشروي مي كند . از اين رو ، ابتدا جنگل هايي را كه درختان سوزني برگ دارند و زود آتش مي گيرند به قسمت هاي كوچك تقسيم مي كنند تا مدیریت آنها در مقابله با آتش سوزی و آفات آسان تر باشد.(قبلا در این وبلاگ در مورد آسیب های جنگل های تک گونه مطلبی نوشتم که می توانید جهت تکمیل به آن مراجعه نمایید)
نکته مهم درباره آتش سوزی تاجی این است که جهت دهنده پیشرفت آتش ، باد است یعنی باد است که باعث می شود شراره های آتش از تاجی به تاجی دیگر برود و به همین دلیل ما شاهد هستیم که درختان بعدی که ممکن است بیش از صدها متر فاصله با درختان که الان آتش گرفته اند دارند ،در معرض آتش سوزی قرار می گیرند و به قول معروف ره صد ساله را یک شبه می پیمایند البته با کمک باد.
جالب است بدانید که که باد گاهی عرصه جنگلی را که در معرض آتش سوزی سطحی قرار دارد را به تاج درختان برده و باعث آتش سوزی تاجی می شود.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dGw1UAX_i-sJ:moeinsdgh.blogfa.com/post-157.aspx+%D8%A2%D8%AA%D8%B4+%D8%B3%D9%88%D8%B2%DB%8C+%D8%AA%D8%A7%D8%AC%DB%8C&cd=1&hl=fa&ct=clnk
ش سوزی تاجی
نوع دیگری از آتش سوزی است که معمولا در جنگلهای سوزنی برگ اتفاق می افتد . وجود مواد رزینی در غالب اینگونه درختان این آتش سوزی را ایجاد و مبارزه با اینگونه آتش سوزی ها را بی اندازه مشکل میسازد.در جنگلهای پهن برگ و بکر بدلیل وجود درختان مقهور و زبون که بصورت خشک و نیمه خشک در اشکوب های میانی جنگل و بصورت پلکان حرارتی عمل هدایت گرما از زمین به تاج درختان را عهده دارند. در صورت وقوه آتش سوزی سطحی و وزش بادهای گرم ،این نوع آتش سوزی بوقوع می پیوندد.
بطور خلاصه در آتش سوزی های زمینی و سطحی به درختانی که ضخامت پوست آن ها زیاد است (بلوط) خسارات ناچیزی وارد می نماید،حال آنکه آتش سوزی تنه ای و تاجی موجب خشک شدن و گاهأ نابودی کامل درختان سرپا را بهمراه دارد.
http://mohammaddarvish.com/desert/archives/6202#comments
درختان سوزنی برگ بخاطر وجود رزین ها خودی بخود قابل اشتعال هستند
خطرناک ترین نوع آتش سوزی مربوط به آتش سوزی تاجی است که از سوزنی برگان یا شروع می شود
آتش سوزی تاجی که از سوزنی برگان خود بخود شروع می شود سریعتر از سایر انواع گسترش می یابد
پس می بینید از خارج کاج آوردند در جنگلهای ما کاشتند تا چنگلهای ما بسوزد و نابود شود
تا مردم ما غذا نداشته باشند
تا آهو و گوزنمان غذا نداشته باشد
تا شکم پلنگمان خالی باشد
تا شیر ایرانی دیگر در ایران نغرد
پس بدانید هرکس در جنگلهای طبیعی ما سوزنی برگ کاشته و می کارد
هم در ایجاد آتش سوزی جنگلها
هم در ادامه آتش سوزی جنگلها گناه نابخشودنی دارد
البته عوامل دیگر مانند عوامل انسانی و بی احتیاطی مردم را فراموش نمی کنم
اما همین بی احتیاطی مردم هم در صورت وجود کاج و سوزنی برگ خطر بیشتری خواهد داشت تا بی احتیاطی در غیر سوزنی برگ
حال خودتان مقصر را پیدا کنید
خانم مجتهد نجفی گرامی:
من نمی دانم چرا درجه انزجار شما از سوزنی برگان را حدی متصور نمی شود شد؟!
آخر خواهر بزرگوار من: اصلاً شما در کجای جنگل های زاگرس کاج دیده اید؟ کدام گزارش از آتش سوزی در جنگل های زاگرس تاکنون اشاره به وجود رویشگاه کاج برای شروع و تداوم آتش سوزی داشته است؟
این بلوط های نازنین ماست که دارند در آتش آزمندی و نابخردی ما می سوزند …
خدا را شکر که ما رویشگاه طبیعی کاج نداریم، وگرنه با این امکاناتی که برای اطفاء حریق داشتیم، نه از کاه نشان می ماند و نه از کاه نشان!
درود …
بسم الله الرحمن الرحیم
انزجار کجا است
اگر معایب کشت و یا استفاده از چیزی را بگوییم می شود انزجار؟
بنده در این جنگل نگفتم بلکه بطور کلی یکی از دلایل سوختن جنگلها را گفتم و بطوریکه می بینید هیچ اشاره ای به زاگرس نکردم
شاید یکی از دلایل دوام نیاوردن کاج ها در جنگلهای ما و سوختنشان سردسیری بودن این درختان و گرم بودن هوای ایران است
اگر این مطالبی که گفتم نادرست است شما یا دوستان دیگر می توانند رد کنند بنده اصراری ندارم حتما حرف فلان کارشناس آتش نشانی درست باشد چیزی که آنها گفته اند و چیزی از خودم نیفزودم که:
1- سوزنی برگان بعلت داشتن رزین می توانند خودبخود آتش بگیرند
برخلاف پهن برگان
2- آتش سوزی سوزنی برگان از نوع تاجی است
برخلاف بقیه سایر انواع آتش سوزی از زمینی و تنه ای و سطحی که بر اثر عامل انسانی و یا صاعقه ایجاد می شود
3- آتش سوزی از نوع تاجی سریعتر از انواع دیگر گسترش می یابد
برخلاف بقیه سایر انواع آتش سوزی از زمینی و تنه ای و سطحی که خطر سرایت کمتری دارد خودتان فرموده اید: “سرعت گسترش آتش سوزی در جنگل های پهن برگ ایران به مراتب کمتر از سوزنی برگان است”
4- آتش سوزی تاجی خطرناک تر از بقیه انواع آتش سوزی است
برخلاف بقیه سایر انواع آتش سوزی از زمینی و تنه ای و سطحی که خطراتشان کمتر است و کمتر از تاجی باعث خشک شدن همه درختان می شوند
5- و برای مهار آتش سوزی تاجی باید درختان سوزنی برگ اطراف آتش سوزی را قطع کرد
برخلاف بقیه سایر انواع آتش سوزی از زمینی و تنه ای و سطحی که بیشتر با گونی و خاک ریختن و آب
پاشیدن خاموش می شود مگر اینکه اینها هم تبدیل به تاجی شوند
برخلاف دیگر انواع آتش سوزی که راهای مهار دیگری دارد
اگر هرکدام از این مطالب نادرست اهستند بفرمایید
بعد هم بنده به تناسب آتش سوزی جنگل این را گفتم و به آتش سوزی زاگرس ربط ندادم
اتفاقا اگر رویشگاه طبیعی کاج داشتیم قطعا مشکل کمتر بود
حداقل گونه بومی بوده و نمی توانستیم بگیم کاج غیر بومی ایران است حداقل یک عیبش برطرف می شد
یا به تعبیر دیگر در ایران اگر کاج بطور طبیعی داشتیم الان دیگر یا نباید کاج می داشتیم که این نیز عدم مقاومت کاج در کشورمان را نشان می دهد مانند ضعف و بیحالی و زردی کاج ها در چیتگر بنده تابحال چیتگر را ندیده بودم اما در مراجعات مکرر به موسسه چیتگر را دیدم
یا اگر می داشتیم خاصیت کاج این گونه نبود و بهتر و مقاوم تر بود
حالا جناب آقای درویش یک عمری مردم تعریف از درختان غیر مثمر را شنیده اند و معایب درختان با ثمر حالا برعکس بنده معایب درختان غیرمثمر را می گویم و محاسن مثمر ها را
درود بر خانم مجتهد نجفی گرامی:
مطالبی که شما در زیر یادداشت مربوط به آتش سوزی در جنگلهای مریوان در شرح معایب درختان سوزنی برگ نوشته اید؛ درست مانند آن است که یک نفر در زیر یادداشتی که در مورد آخرین ورژن فتوشاپ منتشر شده، بخواهد در مورد دلایل بازنشستگی بیل گیتس بنویسد!
امیدوارم به اندازه کافی منظورم را رسانده باشم.
به هر حال، حقیقت این است که من هرگز از کاشت درختان سوزنی برگ غیر بومی در کشورم راضی نبودم و فکر می کردم رواج آنها سبب شود تا جای گونه های بومی طبیعت ایران زمین تنگ شود. اما وقتی می بینم که آن درختان بی گناه دارای چنین دشمنان قسم خورده ای هستند، ناخودآگاه دلم برایشان می سوزد!
ما باید یادمان باشد که دفاع بد از یک آرمان خوب، می تواند ضرر به مراتب بزرگتری برای آن آرمان به ارمغان آورد.
کافی است به عملکرد گروه تندرویی چون طالبان در افغانستان توجه کنید تا دریابید که آیا آنها به دین محمد (ص) کمک کردند یا در حقش خیانت روا داشتند؟
سرفراز باشید.
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
1- بهرحال اگر چنین سوء تفاهمی شده توضیح دادم و سوء تفاهم بر طرف می شود حق با شما است باید توضیح می دادم که مطلبم فقط بخاطر ارتباط است و در باره همان جنگل ننوشته ام
2- از اینکه حضرتعالی هم مخالف کاشت کاج هستید خوب است البته این را در ملاقات حضوری هم فرمودید
3- اتفاقا بنده از کاشت چنار و چمن و کاج و…. بدم نمی آید لذا می بینید بارها می گویم من قصد قطع و حذف و تغییر آن هارا ندارم
بلکه بنده از جنبه اثباتی می گویم درختان میوه و گیاهان مثمر بکاریم به عبارت دیگر گاهی ما از بودن چیزی ناراحت هستیم و خواستاریم آن چیز از ما دور شود
مانند مبارزه با موش
اما گاهی می گوییم دوست داریم چیزی را داشته باشیم
3- اتفاقا گویا ترین حرف همان است که شما فرمودید: حرفی که من شاید خیلی فکر کردم و نتوانستم بیان کنم
و آن این است که:
“و فکر می کردم رواج آنها سبب شود تا جای گونه های بومی طبیعت ایران زمین تنگ شود.”
یعنی من دشمن کاج و چنار و… نیستم اما فکر می کنم رواج آنها باعث می شود تا جای گونه های بومی و گونه های مثمر طبیعت ایران تنگ شود و این عبارت شما بهترین و گویا ترین عبارت برای توضیح نظر بنده در باره گونه هایی مانند کاج و چنار است پس اگر ما جا داشته باشیم و آب داشته باشیم و مردم ما و حیات وحش ما سیر باشند چه اشکالی دارد کاج هم مثلا برای چوب و کاغذ کاشته شود اما وقتی شکم مردم ما خالی است و شکم پلنگ هایمان خالی است و شکم آهو و گوزن خالی است و پرنده ها گرسنه است باید اول به فکر آنان باشیم
4- پس وقتی شما دلتان بخاطر اینکه کاج دشمن قسم خورده ای چون من دارد می سوزد در حالیکه خودتان می فرمایید کمتر افرادی نظر مرا دارند پس کاج خیلی خوش بحالش است که دشمن قسم خورده بسیار کم دارد
لذا به بنده حق بدهید که دلم برای درختان و گیاهان مثمر بسوزد وقتی می بینم درختان و گیاهان با ثمر اینهمه دشمنان قسم خورده دارد
دلم برای درختان نخل و انگور و زیتون و انار و انجیر و سیب و گلابی و به و….
دلم برای گندم و جو و …..
دلم برای عدس و لوبیا و نخود و….
دلم برای خیار و کدو و خربزه و هندوانه و….
دلم برای مورد (مورت) عطری گل محمدی و …..
دلم برای مرزنجوش و اسفند و سیاه دانه و …. واقعا می سوزد که این بیچاره ها چکار کردند که حق ندارند در شهرها و خیابانها و پارکها و جنگلها و خانه ها و اتاقها و ادارات و کاشته شوند
با اینکه آرزو دارند پیش مردم باشند
زحمت می کشند شهد درست می کنند و شکوفه های زیبا درست می کنند در حسرت اینکه انسان بیاید بیویدشان
زحمت می کشند و تلاش می کنند میوه درست می کنند میوه هایشان را آرایش می دهند تا انسانی به کمکشان بیاید و بخورد و هسته و دانه شان را پراکنده کند
و بیچاره مثمر ها که بیشمار دشمن قسم خورده دارند بیشتر شایسته دلسوزی هستند
می بینید مدام همه جا از معایب کاشتشان داد سخن آورده می شود
اما کاج و چنار وچمن به ما انسانها می گویند ما را از جنگلمان و رویش گاه های مان آواره نکنید ما به شما نیازی نداریم چرا ما را اسیر خودتان کرده اید چرا ما را مجبور کرده اید در محیط آلوده تان زندگی کنیم ما نه برای گرده افشانی و نه برای پخش دانه و هسته و هاگ مان به شما نیازی نداریم
اتفاقا نه تنها دشمن کاج نیستم که تازه دلم هم به کاج بیچاره می سوزد که او را با رنجوری و بدبختی مجبور کرده اند در تهران آلوده زندگی کند تا بقول اقای سلطانی کاج دوست دارد در جای سرد تر باشد اما دارد از گرما له له می زند و عمرش کوتاه می شود
کاج دوست دارد در هوای پاک باشد چون هوای الوده تهران لایه روی برگش را برطرف می کند و بیمار و ضعیفش می کند
لذا گلکاران می گویند کاج مطبق را در مکانی پر از اکسیژن نگهداری کنید
خلاصه اگر مقداری شعاری شد ببخشید
در مراتع طالقان هم امسال آتش سوزی به کرات اتفاق افتاد برای من جالب بود که جرا امسال این طوری شده. مشکل از بارش زیاد و بلند شدن علف هاست! بارون نمیاد یه مشکله میاد یه مشکل دیگه :)
سلام خسته نباشید
از انعکاس اخبار آتشسوزیها متشکریم.
تا دیشب تنها در دوماه در مریوان و سروآباد 214 مورد آتشسوزی جنگلها داشتهایم.
chya.org
greenchya.blogspot.com
greenchya.wordpress.com
راههای تماس با انجمن
08753250972
09366459105
[email protected]
کردستان در اتش میسوزد.
http://www.youtube.com/watch?v=A6wsQHh8rAM
مدتی است جنگلهای کردستان در منطقه مریوان و چند منطقه دیگر میسوزد و ضرر و زیانی فراوان وارد کرده است … امار انجمن سبز چیای مریوان میگوید که در حدود 202 اتشسوزی در این منطقه ایجاد شده است
ممنون از همه دوستانی که به این موضوع مهم حساسیتی درخور نشان داده و می دهند.
… به ياري جنگلهاي زيبا مريوان بشتابيم
آیا هنوز جنگلها در حال سوختن است؟!
به محمد درویش عزیز
با سلام و خسته نباشید و از اینکه به موضوع مهمی چون آتشسوزی جنگل های زاگرس شمالی به وی}ه شهرستان مریوان پرداختید و متاسفم برای کسانی که به این مساله که بزرگترین عامل برای بیابان زایی در مریوان و منطقه زاگرس شمالی است بی توجه اند و به سادگی از کنارش می گذرند
آری آقای درویش آتش سوزی همچنان ادامه دارد من یکی از اعضای انجمن مردمی سبززچیا هستم که اعضای این انجمن و ریس کمیته بحران آن آقای شریف باجور شبانه روزی برای خاموش کردن آتش ها فعالیت می کنند
من تازه با وب شما آشنا شدم سعی می کنم دوباره به شما سر بزنم وسعی میکنم با فرستادن مقاله ای در مورد عوامل بیابان زایی در مریوان به شما کمک کنم
از خانم نجفی هم خواهشنمدم که در مورد آتشسوزی های جنگل های بلوط اگر اطلاعاتی دارن در اختیارم قرار بدهند من که مخالف اینم که بلوط پایدار کوههای کردستان با کاج یا ژینکو یا هر درخت دیگر عوض بشه
با کمال تشکر
خانم نجفی شاید من و اهالی منطقه اشتباه کنیم و آتشسوزی ها عمدی و مشکوک نباشه و دلایلی شبیه همان سوزنی برگ ها داشته باشه
درود بر شما و خسته نباشید.
محيط زيست طبيعي كه زندگاني آدمها و موجوديت ساير جانداران وابسته به آن است به مراتب مديريتي قويتر و كارآمدتر نسبت به اجتماعات انساني مي طلبد. مديريت منابع طبيعي به طور عام در ايران و به طور خاص در مناطق غرب كشور يك مديريت سنتي است كه دستورالعملها و بخشنامه هاي اداري ارسالي از مركز را به صورتي ناقص و چشم بسته و بدون كمترين انطباق با شرايط منطقه به اجرا ميگذارند و در واقع باعث دردسر براي طبيعت و موجودات وابسته به آن شده اند.
دهها مورد را سراغ داريم كه انسانهايي شريف به دليل زراعت بر روي زمينهايي با سابقه بيش از پنج دهه كشت و زرع و براي تامين حداقل معيشت خانواده تنها به استناد عكس هاي هوايي ناقص دهه 40 گرفتار پرونده هاي منابع طبيعي در دادگاهها هستند و در همان حال اشخاصي را سراغ داريم كه هكتارها جنگل و عرصه هاي منابع طبيعي را به بهانه هاي مختلفي از قبيل اجراي طرحهاي توليدي و صنعتي! نابود ميكنند در حالي كه مديريت منابع طبيعي نه امكانات و ابزار لازم را براي مقابله در اختيار دارد و نه تكاپويي براي بهبود وضع موجود.
جالب است بدانيد در حالي كه منابع غني مراتع ما هدر ميروند و روستانشينان ما در فقدان زمينه هاي اشتغال آواره مناطق صنعتي و مركزي كشورند، مواردي را سراغ داريم كه به دليل نگهداري چند راس بز و گوسفند در روستاها از طرف ادارات منابع طبيعي با جريمه نقدي روبرو شده اند. يكي از مديران منابع طبيعي كردستان در توجيه چنين شاهكاري اينچنين اظهار نظر كارشناسانه ارائه ميكردند: «پرورش بز و گوسفند در جنگلهاي كردستان صد برابر مخرب تر از اثر آتش سوزي است».!؟
شعباني مريواني
حقيقتا به واقعيت مهمي اشاره كرده ايد.
ثمره مديريت دولتي و نگاه از بالاي ما سبب شده تا مردم خواسته يا ناخواسته عرصه هاي منابع طبيعي را از خودشان ندانند و در دل بگويند: ديگي كه براي من نمي جوشد؛ مي خواهم سر سگ در آن بجوشد!
ريشه بسياري از آتش سوزي هاي اخير در همين واقعيت تلخ نهفته است! نيست؟
درود بر محمد شعباني گرامي.
با سلام خدمت دوستان عزیز . لازمه به عرض برسونم ماها باید از خونواده خودمون شروع کنیم و کم کم به طایفه مون منتقل کنیمو بعدشم به همشهریهامون. واقعا این جنگل های زیبا حیف هستند . هرکی تو تعطیلات میخواد بره بیرون باید فکر همه جاشو بکنه .درختارو قطع نکنیم . سبزه رو بخاطر کباب کردن از بین نبریم . آب داغ کتری رو همینجوری روی سبزه نریزیم . آتش بجا مانده از خود رو همینجوری رها نکنیم . آشغال هامونو با خودمون برگردونیم شهر .نفت باقیمانده از ذغال رو نریزیم تو طبیعت .پوست مرغ و امحا و احشاشو نریزیم جاییکه مردم می تونن بشینند .
آتش بزرگ درست نکنیم که جلب توجه بکنیم باهاش . به بچه هامون یاد بدیم گل های وحشی وزیبای کوهستانمون رو نکنن و رو ماشینشون بچسپونن . و از همه مهمتر آب رو تو سرچشمه ش گل نکنیم و ظرف های غذامون رو کنار رودخانه نشوییم و کف مواد شوینده رو تو آب نریزیم سعی کنیم با کمی خاک و مقداری خاکستر ظرف ها رو بشوییم و بعد از برگشتن از سیاحت با خیال راحت اونها رو پاکیزه بشوییم .
من به نوبه خودم از اداره محیط زیست استانمون و تمامی دست اندرکاران این طرح ها شاکی هستم .آخه چه لزومی داره جنگل ها رو قطع بکنیم بجاش پمپ بنزین بذاریم ، یا کل منطقه جنگلی رو به دانشگاه های به درد نخور اختصاص بدیم ؟!!!! تورو خدا حیف نیست ؟
آخه چه لزومی داره بخاطر ورود یک آدم سرشناس بیاییم و کل شهر رو با آب شیرینی که دنیا بخاطرش جنگ می کنه ، خیابان ها رو بشوییم . این احترامه ؟ نه بخدا …. من شنیدم که چوپان بخاطر گوسفنده نه گوسفند بخاطر چوپان !!!!! چرا خودمون رو گول میزنیم ؟؟؟؟ به نوبه خودم از تمامی جواناییکه بخاطر عشق به وطنشون رفتن و آتش جنگل ها رو خاموش کردن ، بدون اینکه کسی بهشون بگه ، ممنونم و هرچی عمر من و امثال این کار به دست های نالایقه ، خدا به اونا بده .
شهر های ایران در محاصره ی کاج های بیماری زا و مخرب محیط زیست
در سال های اخیر متاسفانه حساسیت های فصلی، آسم و سایر آلرژی ها شیوع زیادی پیدا کرده و این آمار روز به روز رو به افزایش است، در این مقاله به نقش درخت کاج که مهمان ناخوانده ی شهر های کشورمان در دهه های اخیر شده است در افزایش شیوع آسم و آلرژی بخصوص در کودکان، نوجوانان و جوانان می پردازیم تا شاید تصمیم توسعه فضاهای سبز کشورمان را به جای افزایش و تکثیر کاج ها، به ازدیاد درختان بومی کشور خودمان همچون درخت های گردو، بادام، پسته، خرمالو، توت از درختان میوه دار و یا لااقل درخت های بی ثمر بید مجنون، تبریزی و چنار تغییر دهیم!!!
آلرژی یا بیماری افزایش حساسیت که امروزه گریبان گیر بسیاری از خانواده ها است در واقع یک نوع واکنش تغییر یافته به یک ماده ی حساسیت زا برای سیستم ایمنی بدن است.
از مواد حساسیت زا در یک منطقه می توان به گرده ی گیاهان غیر بومی آن منطقه اشاره نمود که سیستم ایمنی بدن مردم آن منطقه با این ماده تطابق ایمنی ندارد و این مواد می توانند واکنش های حساسیتی شدیدی بخصوص در کودکان، نوجوانان و جوانان ایجاد نمایند، یکی از این مهمان های ناخوانده که شاید عمدا یا سهوا در شهرهای ایران عزیز بسیار کاشته شده اند کاج ها هستند که در واقع این درختان، بومی مناطق دیگری از کره ی زمین هستند و به زور وارد ایران شده اند.
سن باردهی کاج ها حدود 7- 6 سالگی است و هر ساله مقادیر بسیار زیادی گرده تولید می کنند در هر کیلو گرم حدود سی هزار گرده وجود دارد که بشدت حساسیت زا هستند.
در فصل گرده افشانی، گرده ها توسط جریان هوا و باد در تمام مناطق انتشار پیدا می کنند و می توانند در افراد مستعد ایجاد بیماری آسم و آلرژی شدید نمایند.
علایم شایع بیماری:
از علایم عمومی تب یونجه می باشد که برخلاف نام آن فقط ارتباط به یونجه ندارد و می تواند در اثر هر گرده ی گیاهی، آلرژی ایجاد شود، این علایم شامل: آب ریزش بینی، گرفتگی یک طرفه یا دو طرفه بینی، عطسه های مکرر، قرمزی و خارش چشم، ریزش اشک، خارش گوش و حلق و گاهی تنگی نفس ملایم تا شدید و حتی علایم آسم شدید می باشند.
پیشگیری اساسی:
هرگاه انسان اکوسیستم طبیعی محیط زیست خود را تغییر داده متاسفانه اختلالاتی در سلامت جامعه ایجاد نموده است، یکی از این تغییرات نابجا در محیط زیست کاشت فراوان درخت کاج در تهران و اکثر شهرهای ایران است که هم باعث بیماری انسان ها و هم باعث بیماری خاک و آسیب دیدن شدید آن شده است.
مضرات کاج برای محیط زیست و خاک:
1- منبع تولید آلرژی های به شدت حساسیت زا است و ایجاد بیماری آسم و حساسیت می کند.
2- تولید اکسیژن توسط برگ های سوزنی درخت کاج بسیار اندک است.
3- تولید رطوبت و ایجاد خنکی در هوای اطراف بسیار اندک است.
4- به علت وجود برگ های سوزنی و سطح تماس کم با هوای محیط، قدرت تصفیه هوا بسیار اندک است.
5- درخت کاج خاک پیرامون خود را اسیدی می کند و در واقع خاک اطراف خود را تخریب می کند.
6- بعضی محققان معتقدند که درخت کاج نوعی اکسید نیتروژن وارد فضا می کند که در فضای شهر ها موجب آلودگی بیشتر هوا می شود و به ریه های انسان نیز آسیب می زند.
7- این درخت دارای سایه مناسبی نیست، به علت سطح برگ کم، قد کوتاه و چتر کم.
8- لاشه های برگ سوزنی این درخت تولید مواد شیمیایی در زیر درخت میکند که برای موجودات زنده زیانبار است.
9- به علت سمی بودن برگ های سوزنی درخت کاج پرنده ها روی این درخت لانه نمی سازند.
10- چوب آن دیر رشد می کند.
11- چوب آن در مصرف صنعتی و صنایع دستی کاربرد کمی دارد و مناسب نیست.
پیشنهاد:
در تمام بوستان ها و جنگل های مصنوعی اطراف شهر ها و فضاهای سبز که با هزینه های بسیار زیاد آبیاری و نگهداری می شوند از درختان ثمر ده (میوه دار) بومی ایران، مثل گردو، بادام، فندق، پسته، زیتون، توت، خرمالو و مانند آن ها بکار بریم تا یک ثروت عظیم ملی پایدار غیر نفتی برای مردم عزیز کشورمان، به همراه سلامتی و هوای پاک به ارمغان آوریم. لازم به ذکر است که برابر محاسبه ی انجام شده اگر به جای حدود دو میلیون درخت کاج که در حدود پنجاه سال اخیر کاشته شده، در تمام فضاهای مناسب موجود اطراف تهران، بطور مثال درخت گردو می کاشتیم، الان سالانه حدود دو میلیارد عدد میوه گردو برداشت می شد که ثروتی بالغ بر چهارصد میلیارد تومان در سال را شامل می شد و این عدد در کشور به حدود چهار هزار میلیارد تومان می رسید و بیکاران بسیاری را بر سر کار مولد می برد و جدای از بهره برداری از چوب گردو (گرانبها ترین چوب در دنیا)، برگ درخت (که داروی گیاهی است) و پوست این درخت نیز گرانبهاست، می توانست به رونق صنایع چوب، طب سنتی و تولید داروهای گیاهی، صنایع دستی و سایر صنایع ما کمک نماید، همچنین موجب اشتغال زایی شود.
نکته: برخی می گویند اگر ما درخت میوه دار مثل گردو بکاریم مردم می چینند و مصرف می کنند!!! آیا اشکالی دارد که نیازمندان از این نعمت الهی بهره مند شوند و از خواص بسیار فراوان گردو که جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری های شایعی مثل پوکی استخوان، روماتیسم، آلزایمر و بیماریهای دیگر، بسیار مفید است، استفاده نمایند؟ ضمن اینکه در حال حاضر آب، کود فراوانی صرف کاج های بیماری زا و مخرب خاک می شود که می تواند صرف تولید میوه رایگان برای مردم مستضعف شود.
به امید اینکه مسئولان ما هر چه زود تر اقدام به جایگزینی درختان ثمر ده بومی کشور عزیزمان به جای کاج های بیماری زا نمایند.برگفته از سایت دکتر حسن اکبری